Advitam
Opis
- Przyczynia się do stymulowania układu immunologicznego
- Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu oddechowego oraz układu krążenia
- Podnosi ogólną odporność organizmu
- Stymuluje organizm do walki z bakteriami, wirusami oraz grzybami
- Tworzy naturalną barierę organizmu przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi
- Chroni organizm przed działaniem wolnych rodników
- Chroni komórki przed stresem oksydacyjnym
- Zawarte składniki wykazują charakter chemoprewencyjny
Ovobiovita® AdVitam to nowoczesny suplementem diety, którego celem jest kompleksowe pobudzenie układu immunologicznego. Preparat jest unikatową recepturę opracowaną przez polskich naukowców prof. dra hab. Tadeusza Trziszkę oraz dra Henryka Różańskiego. Ovobiovita AdVitam wyróżnia się idealnie dopasowanymi, doskonale przyswajalnymi kompozycjami mikro i makroelementów, wzbogaconymi o ovofosfolipidy, które pozyskiwane są innowacyjną technologią izolacji ze wzbogaconych w kwasy z rodziny omega – 3 jaj kurzych.
Perfekcyjna ochrona organizmu
Suplement diety Ovobiovita® AdVitam zawiera naturalne cytoprotektory, czyli substancje chroniące komórki organizmu przed stresem oksydacyjnym oraz szkodliwymi rodnikami. Zawiera starannie wyselekcjonowane maceraty roślinne, makro- i mikroelementy (magnez, cynk, mangan, molibden, jod i selen) oraz witaminy (C, E) pomagające w utrzymaniu homeostazy i stabilizujące integralność strukturalno-funkcjonalną organizmu.
Sprzyja biologicznej regeneracji
Bogactwo ovofosfolipidów, które są składnikiem wszystkich błon komórkowych, zapewnia integralność strukturalno-funkcjonalną tkanek, organów, układów narządów, a w rezultacie całego organizmu. Dzięki doskonałej synergii ovofosfolipdów z roślinami bogatymi w flawonoidy oraz witaminami Ovobiovita® AdVitam znacząco przyczynia się do pobudzenia układu odpornościowego. Ponadto poprzez hamowanie procesów zapalnych i obniżanie poziomu wolnych rodników, hamuje procesy mogące uszkadzać DNA oraz pobudza działania naprawcze organizmu na poziomie komórkowym.
Siła i witalność
Zawarty w preparacie mangan przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i prawidłowym tworzeniu tkanek łącznych. Ovobiovita® AdVitam dzięki zawartości olejku z liści mięty pieprzowej, bylicy estragonu, wyciągu z nasion kawy zielonej, dużej zawartości selenu, cynku i witaminy E chroni nasz organizm przed negatywnymi skutkami stresu, wspiera prawidłowe funkcjonowanie tarczycy oraz układu nerwowego.
Innowacyjny i wyjątkowy
Ovobiovita® AdVitam wyróżnia się wśród suplementów diety składnikami najwyższej jakości, których połączenie i zoptymalizowana przyswajalność nie występowały jeszcze na rynku.
OVOFOSFOLIPIDY – są wytworzone w ramach specjalnej, opatentowanej technologii wzbogacania jaj w kwasy tłuszczowe z rodziny omega – 3 i innowacyjnej technologii izolacji ovofosfolipidów. Substancje te mają szczególne, udowodnione naukowo właściwości prozdrowotne, ważne przy rewitalizacji organizmu. Fosfolipidy są składnikiem wszystkich błon komórkowych, zapewniając integralność strukturalno-funkcjonalną tkanek, organów, układów narządów, a w rezultacie całego organizmu. Fosfolipidy wykazują synergizm z roślinami bogatymi w flawonoidy, antocyjany, karotenoidy i saponiny. Zapewniają sprawny transport komórkowy i przyczyniają się do zachowania homeostazy.
Witamina C pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym i w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych.
Witamina E Najbardziej aktywną i biodostępną formą jest α-tokoferol. Spożycie witaminy E pozwala na zmniejszenie ryzyka związanego z chorobami przewlekłymi, w tym chorób sercowo-naczyniowych.
Cynk pomaga w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu węglowodanów i kwasów tłuszczowych, prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej i syntezie DNA.
Mangan przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym, w utrzymaniu zdrowych kości i prawidłowym tworzeniu tkanek łącznych.
Jod pomaga zachować zdrową skórę, w prawidłowej produkcji hormonów tarczycy i w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy, układu nerwowego i w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu energetycznego.
Selen pomagają w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Selen łącznie z niektórymi witaminami (np. witamina E) jest czynnikiem warunkującym właściwy stan i czynności mięśnia sercowego.
Molibden przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu aminokwasów siarkowych. Jest składnikiem enzymów biorących udział w utlenianiu aldehydów oraz przy odtruwaniu (detoksykacja, usuwanie siarczynów z ustroju).
Rozmaryn przywraca prawidłową perystaltykę jelit. Pobudza wydzielanie żółci i stymuluje czynność wydzielniczą żołądka. Wykazuje wpływ antyoksydacyjny, ochronny na wątrobę i ogólnie wzmacniający.
Berberys stanowi źródło alkaloidów, garbników, kwasów organicznych i flawonoidów. Wyciągi z kory berberysu działają przeciwdrobnoustrojowo oraz cytoprotekcyjnie. Alkaloidy berberysu mają właściwości chemoprewencyjne.
Bylica estragon reguluje przemianę materii, pobudza trawienie, zapobiega atonii jelit. Stymuluje krążenie krwi. Chroni komórki przed szkodliwymi czynnikami.
Mirra łagodzi stany zapalne, ogranicza rozwój bakterii i grzybów, działa cytoprotekcyjnie. Korzystnie wpływa na metabolizm cukrów. Wywiera aktywność przeciwrodnikową, stabilizującą błony komórkowe zdrowych komórek i antyoksydacyjną.
Wyciąg z nasion kawy (zielona kawa) działa ogólnie wzmacniająco, zwiększa wydalanie moczu. Posiada silną aktywność antyoksydacyjną, genoprotekcyjną i cytoprotekcyjną. Stabilizuje strukturę błon komórkowych.
Oleożywica z kłączy kurkumy jest źródłem kurkuminoidów o szerokiej aktywnościbiologicznej. Posiada właściwości ochronne na wątrobę i komórki nerwowe. Wspomaga usuwanie z organizmu ksenobiotyków i zapobiega ich szkodliwemu wpływowi na zdrowe komórki.
Olejek cedrowy, herbaciany, miętowy, eukaliptusowy i kardamonowy są źródłemzwiązków terpenowych o znaczeniu chemoprewencyjnym.
Melasa jest syropem powstającym podczas produkcji cukru z buraków cukrowych lub trzciny cukrowej. Stanowi cenne źródło witamin z grupy B oraz mikro i ma kroskładników w tym wapnia. Wykazuje właściwości odżywcze i wzmacniające naszego organizmu.
Kwas galusowy występuje w wielu owocach o cierpkim smaku. Składnik wszystkich roślin, niezbędny do syntezy garbników i glikozydów roślinnych. Jest naturalnym anty oksydantem i „wymiataczem wolnych rodników”. Posiada właściwości ochronne dla komórek i materiału genetycznego (cytoprotekcyjne, genoprotekcyjne).genetycznego (cytoprotekcyjne, genoprotekcyjne).
DAWKOWANIE I SKŁAD:
Rekomendowane są dwa dawkowania:
5 ml: przy stosowaniu profilaktycznym. Dla przyspieszenia efektów działania profilaktycznego, można zastosować dwutygodniową dawkę w ilości 10 ml dla uzyskania efektu zwiększonego nasycenia organizmu bioskładnikami zawartymi w preparacie.
10 ml: przy wspomaganiu kuracji leczniczych lub w warunkach zwiększonego obciążenia organizmu, a także w jego wyczerpaniu lub nadmiernym osłabieniu (np. po chorobie lub ciężkiej terapii).
Przy dawkowaniu odbiegającym od zaleceń, trudno jest ocenić działanie preparatu, jednak należy założyć, że efekty nie będą zgodne z tymi, które występują przy właściwym dawkowaniu. W zależności od kondycji organizmu w momencie rozpoczęcia kuracji, efekt działania OVOBIOVITA® Corcordium odczuwalny jest po zastosowaniu od 1 do 2 butelek preparatu.
Składniki aktywne | Zawartość w 5 ml preparatu | W zalecanej dziennej porcji produktu (10 ml) |
Witaminy | ||
Witamina C (mg) | 80 | 160 (200% RWS) |
Witamina E (mg) | 12 | 24 (200%) |
Składniki mineralne | ||
Cynk (mg) | 5 | 10 (100%) |
Mangan (mg) | 1 | 2 (100%) |
Jod (μg) | 75 | 150 (100%) |
Selen (μg) | 55 | 110 (200%) |
Molibden (μg) | 25 | 50 (100%) |
Składniki roślinne | ||
Macerat z liści rozmarynu (g) | 0,5 | 1,0 |
Macerat z kory berberysu (g) | 0,5 | 1,0 |
Macerat z ziela bylicy estragon (g) | 0,5 | 1,0 |
Macerat z mirry (g) | 0,5 | 1,0 |
Macerat z zielonych nasion kawy (g) | 0,5 | 1,0 |
Oleożywica z kłączy kurkumy (mg) | 50 | 100 |
Olejek cedrowy (mg) | 25 | 50 |
Olejek z drzewka herbacianego (mg) | 25 | 50 |
Olejek z liści mięty pieprzowej (mg) | 5 | 10 |
Olejek z liści eukaliptusa (mg) | 5 | 10 |
Olejek z owoców kardamonu (mg) | 5 | 10 |
Inne składniki | ||
Melasa (mg) | 1750 | 3500 |
Ovofosfolipidy (mg) w tym: cholina Kwasy tłuszczowe wielonienasycone (omega-3) w tym: kwas alfa linolenowy (ALA) kwas eikozapentaenowy (EPA) kwas dekozaheksaenowy (DHA) |
500 37 44 10 4 32 |
1000 74 88 20 8 64 |
Kwas galusowy (mg) | 50 | 100 |