SLAVITO PESTKI DYNI





Opis
UWAGA! Najlepiej spożyć przed końcem 12.2022
Składniki (INCI): Łuskane pestki dyni zwyczajnej (Cucurbita pepo L.)
Pestki dyni są źródłem
Magnezu (540,0 mg w 100 g) – 144% *
Cynku ( 7,5 mg w 100 g) – 75%
żelaza ( 15,0 mg w 100 g) – 107%
miedzi ( 1,5 mg w 100 g) – 150%
*RWS - Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/ 2000 kcal)
Pestki dyni, to SUPERFOODS, tzw. super żywność. Pestki dyni, to produkt wielofunkcyjny. Magnez zawarty w pestkach pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Natomiast cynk pomaga zachować zdrowe włosy i paznokcie. Żelazo z kolei pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny. Przyczynia się także do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Miedź pomaga w prawidłowym transporcie żelaza. Chroni komórki przed stresem oksydacyjnym oraz przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Pestki są w 100% naturalne i pochodzą ze sprawdzonych niezmąconych chemią upraw. Są świetnym dodatkiem do Twoich ulubionych potraw i wzbogacą Twoją dietę o nowe smaki (orzechowy – delikatny aromat). Możesz je dodać i tym samym urozmaicić oraz wzbogacić: kanapki, jogurt, zupy, sałatki, owsianki, desery, potrawy z makaronem, upiec z nimi ciasta czy inne wypieki, po zmieleniu z innymi nasionami (np.: konopnymi, dyni, etc) można stworzyć własne pasty humusowe.
Wartość odżywcza produktu w 100 g:
Wartość energetyczna: 2440 kJ / 582 kcal – 122% *
Tłuszcz - 45 g – 65% *
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 9 g
Węglowodany – 12,3 g - 2% *
w tym cukry – 11,0 g
Błonnik - 5 g - *
Białko - 29 g - 58% *
Sól 0 g
Informacje o alergenach : W zakładzie pakowane są również: sezam, migdały, produkty zawierające gluten, różne orzechy. W związku z powyższym nie możemy wykluczyć wystąpienia w produkcie śladowych ilości tych surowców.